In gesprek met de architecten van Spoorpark

15 juni '21

Met hun eigen roots in ’t Groene Hart staan architecten Ton Liemburg (links op de foto) en Roland Borst van Het Ontwerpteam garant voor een doordacht ontwerp van Spoorpark Mijdrecht. Vol enthousiasme vertellen zij hoe ze een geborgen omgeving creëren waar mensen graag willen zijn en elkaar gaan ontmoeten.

image alt

Stationsgebouw centrale buurtfunctie

Groen, geborgen, voor iedereen, passend bij Mijdrecht én bij de rijke historie van de oude stationslocatie. Die woorden borrelen als vanzelf op wanneer je de architecten naar Spoorpark vraagt. Ze geven daarbij een inspirerend inkijkje in het gebied. Ton: “Wanneer je vanuit het dorp richting Spoorpark loopt, is het stationsgebouw dé blikvanger. Dit markante gebouw - en het bijbehorende privaatgebouw - restaureren we en geven we een buurtfunctie met horeca en terras. Het voormalige spoortracé loopt centraal door de wijk. Het stationsgebouw en oude tracé zijn de kapstok waaraan we het leefgebied ophangen.”

image alt

Een groen hart in ’t Groene Hart

De voormalige spoorlijn vormt het hart waar de woningen omheen komen te staan. Ton: “In samenwerking met LAP Landscape & Urban Design maken we hiervan een groen, parkachtig binnengebied waar de auto te gast is. Met speelplekken, speeltoestellen en wadi’s waarin het overtollige regenwater wordt opgevangen.” “Dat zijn ook leuke speelplekken voor de kinderen”, vult Roland aan met een knipoog.” “Bijkomend voordeel is dat je de zon er gratis bij krijgt”, zegt Ton. “Die schijnt hier namelijk vanaf de ochtend tot in de late namiddag. In dit groene hart van de wijk kom je als bewoner van Spoorpark straks graag.”  

image alt

Werelden bij elkaar brengen

Dat kan Roland alleen maar beamen: “Omdat de woningen om het binnengebied heen staan, houden ze omgevingsgeluid tegen. Ze omarmen je als het ware, je voelt je hier geborgen. Kinderen kunnen naar hartenlust op straat spelen. Ook komen er bankjes waar bewoners gemoedelijk bij elkaar kunnen zitten.” Ton: “Er wordt gebouwd voor alle doelgroepen: er komen sociale huurappartementen, maar ook starterswoningen en koopvilla’s." BPD is verantwoordelijk voor de koopwoningen, de huurwoningen zullen door een partner worden verhuurd. "Via deze ongeveer 80 woningen brengen we werelden bij elkaar. Spoorpark biedt alle mogelijkheden om elkaar te ontmoeten.”

image alt

Refereren aan industrieel erfgoed

De diverse woningtypes krijgen een moderne uitstraling die teruggrijpt op het verleden. Ton: “Qua architectuur refereren we aan het oude industriële erfgoed. Dat zie je terug in het metselwerk en de sheddaken. Deze daken hellen stijl en flauw, zoals je dat vroeger bij fabriekshallen zag. Daarnaast willen we in de woningen een zo groot mogelijke vrijheid geven. Zoals in de rijwoningen en tweekappers, waar alle verblijfsruimtes van vergelijkbare grootte zijn. Zo kun je zelf kiezen wat de ouderslaapkamer wordt, wat de studeerkamer en wat het thuiskantoor. Bijzonder zijn de tuinmuurvilla’s. Deze zijn als het ware aan de muur van het groene binnenplein ontworpen.”

image alt

Centraal gelegen

Ton en Roland stippen ook graag nog aan waarom je zou moeten kiezen voor wonen in Spoorpark Mijdrecht. “Het is een prachtige herontwikkeling, op loopafstand van het dorpscentrum. Je hebt dus alle voorzieningen als winkels en restaurants dichtbij. Verder zijn de Vinkeveense Plassen, Amsterdam en Utrecht om de hoek. Mijdrecht is namelijk heel centraal gelegen. Het enige wat je hier nog mist, is een spoor”, sluit Ton lachend af.

Bekijk het woningaanbod Ook wonen in Spoorpark?
Maak al vast een Mijn Eigen Huis account aan Woning kopen?