Keukenapparatuur of jacuzzi uitkiezen? Tips om energie-overbelasting te voorkomen!

11 september '23

Een 5-pits elektrisch fornuis in de keuken, een krachtige jacuzzi in de badkamer en een laadpaal voor de elektrische auto voor de deur? Als je een of meer grote energieverbruikers aanschaft, check dan eerst of het elektrisch aansluitvermogen van jouw nieuwbouwwoning dit allemaal wel aan kan! Zo niet, kies dan niet ‘zomaar’ voor een aansluiting met meer capaciteit. Dit heeft namelijk aanzienlijke gevolgen voor de hoogte van de vaste leveringskosten voor energie. Laat je ook informeren over alternatieven; zoals slimme apparaten die de maximale energiebelasting beperken.

Jouw nieuwbouwwoning wordt - daar waar dat verantwoord is - voorzien van een elektrische huisaansluiting van 3x25 ampère. Dit is de standaard aansluiting voor de gasloze nieuwbouwwoning, die voor veel woningen voldoet. Maar; wil je een groter (inductie)fornuis of extra (stoom)oven in je keuken, of een zwembad of jacuzzi in de tuin, dan kan deze huisaansluiting dat niet allemaal tegelijk aan. Met als gevolg dat de hoofdzekering kan doorslaan.

image alt

Overweeg slimme apparaten in je huis

Het standaard aansluitvermogen van je woning stelt grenzen aan het aantal en de zwaarte van de elektrische (kook)apparaten die je kiest in je huis. Informeer daarom altijd bij de keukenleverancier en/of elektricien hoeveel de groepenkast en hoofdaansluiting aan kunnen. Is dat niet voldoende? Kies dan niet direct voor een woonaansluiting van 3x35 ampère – wat de elektrisch installateur al snel adviseert - maar overweeg de aanschaf van ‘slimme’ voorzieningen.

Er bestaan namelijk slimme apparaten die de maximale energiebelasting beperken, bijvoorbeeld door de droger even stil te zetten als deze gezamenlijk met de wasmachine teveel stroom verbruikt. En voor de elektrische auto voor de deur kun je een zogenaamde slimme laadvoorziening kiezen, die zich aanpast aan de beschikbare capaciteit van de 3x25 ampère huisaansluiting. Laat je informeren over de mogelijkheden!

Zwaardere aansluiting? Flink hogere kosten

Slimme apparaten of voorzieningen vragen wellicht om extra investeringen, maar die zijn beduidend lager dan de kosten voor een zwaardere woonaansluiting van 3x35 ampère. Deze aansluiting kost per maand namelijk bijna € 60 meer dan een 3x25 ampère aansluiting. Op jaarbasis betaal je dus al snel zo’n € 650-€ 700 extra. Voor het verzwaren van de aansluiting - het plaatsen van zwaardere zekeringen - betaal je ook nog extra kosten aan de netbeheerder, zo'n € 250 - € 300.

Tóch een zwaardere woonaansluiting?
De energie-aansluiting wordt aangevraagd door de aannemer, de kosten hiervoor zijn opgenomen in de V.O.N.-prijs van de woning. Wil je een zwaardere woonaansluiting? Dan doe je er in veel gevallen verstandig aan om dit te regelen ná oplevering. Dat is (vaak) voordeliger én ook logischer, omdat je eerst alle opties voor je woning uitkiest, zoals de keukenapparatuur en/of jacuzzi. Blijkt het dan écht nodig, dan kun je na oplevering bij de netbeheerder een verzwaring van de aansluiting aanvragen. Houd wel rekening met een wachttijd van een aantal weken tot wel 3 maanden.

Meer nieuws? Lees de laatste berichten
Heb je een vraag? Neem contact op